Wątróbka drobiowa duszona z cukinią i paprykę to pyszny sposób
na szybki obiad. Moją wątróbkę podałam z ryżem, ale również świetnie
smakuje z ziemniakami. A tu zapraszam na Wątróbkę w sosie
pomidorowym albo Wątróbka na ostro.
Składniki:
- 600 g wątróbki drobiowej
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- olej do smażenia
- maka do oproszenia
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczam, myję i osuszam. Następnie oprószam mąka pszenna i obsmażam na oleju. Ściągam z ognia i odkładam na bok. Cukinię kroję w półplasterki, a paprykę w mniejsze paski. Cebulę kroję w piórka, czosnek siekam. Na patelni szklę cebulę z czosnkiem, dorzucam cukinię, paprykę i podsmażam 5 minut. Następnie dodaję wątróbkę, wlewam bulion, dodaje koncentrat, majeranek i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość dusze jeszcze przez 10 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz