Wątróbka w sosie pomidorowym

 












Wątróbka drobiowa duszona w sosie pomidorowym, to szybki sposób

 na pyszny obiad. Takie danie jest bardzo smaczne, sycące, a wątróbka

 wychodzi delikatna, mięciutka i aromatyczna. Do tego świeża bułeczka,

ogórek z własnej spiżarki i więcej mi niepotrzebna.

Kilka  ciekawych przepisów na wątróbkę znajdziecie również tu.










Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  •  pieprz


Wykonanie:

Wątróbkę oczyszczam, myję, kroją na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam wątróbkę, delikatnie podsmażam. Dodaję cebulę, czosnek i smażę przez chwilę. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę, chili, sos sojowy oraz pieprz, smażę przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Całość zalewam szklanką wody/bulionem i duszę na małym ogniu przez ok 8-10 minut. Ewentualnie jeszcze sos zagęszczam mąką wymieszaną w małej ilości wody. Następnie wlewam do gotującego się sosu, zagotowuję.W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
































4 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam wątróbki w sosie, ani nie łączyłam jej z pomidorami. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz jadłam wątrobę w sosie i muszę powiedzieć, że było pyszne.

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);