Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa grzybowa z makaronem
zabielana śmietaną. Do tego przepis jest bardzo prosty i szybki
do realizacji. Oczywiście świeże grzyby możecie zamienić na
mrożone bądź suszone i również wyjdzie bardzo smacznie.
Składniki:
- 600 g świeżych grzybów
- 200 g makaronu
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 2 cebule
- natka pietruszki
- masło
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Obieram wszystkie warzywa, myje. Do garnka wrzucam marchew, seler, pietruszkę, por, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlewam 1,5-2 L wody i gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. W miedzy czasie oczyszczam grzyby, a następnie kroję na mniejsze kawałki w paski lub większą kostkę. Cebulę kroję w kostkę. W większym garnku rozgrzewam masło, szkle cebulę. Następnie wrzucam grzyby, podsmażam na dużym ogniu przez 10 minut. Zalewam bulionem, dodaję śmietankę i gotuję przez 10 minut. W tym czasie stawiam makaron (muszelki, kolanka), gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Odcedzony makaron wrzucam do garnka z grzybami, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość gotuje jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem posypuję natka pietruszki.
Smacznego!
Kasiu, dziś zabieram się za grzybową 🙂
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona
OdpowiedzUsuń😃
Usuń