Zupa grzybowa z makaronem

 








Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa grzybowa z makaronem

 zabielana śmietaną. Do tego przepis jest bardzo prosty i szybki

 do realizacji. Oczywiście świeże grzyby możecie zamienić na

 mrożone bądź suszone i również wyjdzie bardzo smacznie.





Składniki:

  • 600 g świeżych grzybów 
  • 200 g makaronu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • masło
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Obieram wszystkie warzywa, myje. Do garnka wrzucam marchew, seler, pietruszkę, por, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlewam 1,5-2 L wody i gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. W miedzy czasie oczyszczam grzyby, a następnie kroję na mniejsze kawałki w paski lub większą kostkę. Cebulę  kroję w kostkę. W większym garnku rozgrzewam masło, szkle cebulę. Następnie wrzucam grzyby, podsmażam na dużym ogniu przez 10 minut. Zalewam bulionem, dodaję śmietankę i gotuję przez 10 minut. W tym czasie stawiam makaron (muszelki, kolanka), gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Odcedzony makaron wrzucam do garnka z grzybami, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość gotuje jeszcze przez 2-3 minuty. Przed podaniem posypuję natka pietruszki.
Smacznego!





















3 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);