Dziś przepis na kotlety ruskie, które będą świetną alternatywa dla tradycyjnych
pierogów ruskich. Idealnie sprawdzą się na szybki obiad do tego tani i
łatwy do zrobienia. Kotleciki są obłędne w smaku, więc radzę zrobić
więcej ponieważ szybko znikają.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g białego sera
- 2 duże cebule
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać ser, cebulę i doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Gdyby masa byłaby zbyt rzadka, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować kotlety i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
PYCHA :) ROBIŁAM JE DUZO LAT ,MAMA MNIE NAUCZYŁA .POZDRAWIAM I DZIEKI ZA PRZYPOMNIENIE
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robilam sprubuje zrobic☺
Usuńobcjonalnie dałabym jajko ,lub panierowała w jajku i bułce. Jedna uwaga, ziemniaki najlepiej ugotować dzien wczesniej, tak jak ja robie do pierogów.
UsuńDo kotleta ziemniaczki i gotowe :D
UsuńZiemniaczki z ziemniaczkami ? Chyba niebardzo
UsuńNiestety mi to nie wyszło kotlety nie chciały odkleic się od patelni zrobiła się packa... Poradzcie coś na to
OdpowiedzUsuńJeżeli zrobiła się paćka, to znaczy że były za rzadkie. W takim przypadku trzeba dosypać do masy bułki tartej
Usuńnalezy zmienić patelnię .Pozdrawiam
UsuńNależy zmienić kucharza!
UsuńPodejrzewam ,ze mogłaś za długo wyrabiać masę bo ugotowane ziemniaki bardzo krótko wyrabiamy ponieważ masa robi sie rzadka
UsuńSmaż na głębokim oleju . A do tych kotlecików polecam surówkę z kiszonej kapusty i sos pieczarkowy .
Usuńmój dzisiejszy obiadek 😊
OdpowiedzUsuńJa robię takie kotleciki bez sera. Do gotowanych ziemniaków dodaję jajko i mąkę. Też są pyszne !!!
OdpowiedzUsuńeeee ser daje smak
UsuńJa nafaszerowalam je dodatkowo podsmozonym z cebulka miesem mielonym....pycha sa...dzieki za przepis....
OdpowiedzUsuńJa też robię takie kotleciki tylko bez sera. Lubię je robić z sosem grzybowym. Ostatnio robiłam do nich sos na koncentracie grzybowej od Krakusa. Wyszedł mi naprawdę smaczny, aromatyczny sos.
OdpowiedzUsuńA ja robię kotlety ziemniaczane i do tego sosik pieczarkowy ," PYCHA "
OdpowiedzUsuńpolecam grzybowy
UsuńJakby to było żeby upiec w piekarniku
OdpowiedzUsuńŻona robiła już kilka razy . Są pyszne.
OdpowiedzUsuńlubię takie kotlety z sosem cebulowo-słodkim,ale nie wiediałam jak się nazywają.
OdpowiedzUsuńJak się robi sos cebulow-słodki?
Usuńa jajka się nie dodaje?
OdpowiedzUsuńJajek nie dodajemy
Usuńdziewczyny bez sera lub z dodatkiem jajka to juz nie Kotlety Ruskie !!!! . Kazdy moze robic i gotowac na co ma ochote i jak chce . ale nie ma powodu zmieniac i sugerowac tego do konkretnego przepisu ..w tym wypadku albo robisz Kotlety Ruskie albo swoje
OdpowiedzUsuńW punkt!!!
UsuńJa zamiast sera dodaje gotowana marchewke i zolty ser, podaje z sosem pieczarkowym i surowka z kapusty
OdpowiedzUsuńto juz cos innegop
UsuńDziś zrobiłam na obiad, wyszły przepyszne.
OdpowiedzUsuńIle około kotletów wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wychodzi mi 8-10 kotletów średniej wielkosci.
Usuń