Kacze udka duszone w sosie własnym







Aromatyczne kacze udka duszone w sosie 

własnym to moja propozycja na pyszny obiad.

Moje udka podałam z kaszą gryczaną








Składniki:
  • 4 kacze udka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, na dużym ogniu zrumienić mięso z dwóch stron. Mięso zdjąć, wrzucić cebulę z czosnkiem, oprószyć majerankiem, zeszklić. Do cebuli dodać udka, podlać wodą. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, wyrazie potrzeby dolewać wodą. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!









3 komentarze :

  1. Hej Kasia, czy jest szansa na mięciutkie mięsko przy flyzszym duszeniu w domie w brytfance? Nie btko piersi z kaczki i wzielsm udka... boje sie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba po polskiemu

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);