Dziś zapraszam Was, po przepis na pyszny gulasz z karkówki.
Mięciutkie, soczyste i aromatyczne mięsko w towarzystwie marchewki i cukinii.
Jednym słowem będzie smacznie i kolorowo.
Polecam:)
Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i oprószam papryką, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso. Następnie dolewam wody tyle, by tylko przykryła mięso. Gotuję na małym ogniu. W między czasie kroję cebulę w piórka, cukinię i marchewkę w półplasterki, a czosnek drobno siekam. Na mniejszej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, marchewkę i podsmażam. Następnie dodaję czosnek, cukinię smażę przez 5 minut. Całość przekładam na patelnię z mięsem, dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję do miękkości mięsa. Na sam koniec, zagęszczam sos. Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. Dodaję posiekany koperek i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Myjesz mięso przed obróbką termiczną? Chyba jesteś "higienistką".
OdpowiedzUsuńTak myję i to zawsze. Ty jak nie masz takiej potrzeby, to nie myj.
UsuńPozdrawiam Kasia
jeżeli ktoś nie myje mięsa kupionego to nie jest OK...tak na marginesie...
Usuń