Gulasz z karkówki z cukinią i marchewką











Dziś zapraszam Was, po przepis na pyszny gulasz z karkówki.

 Mięciutkie, soczyste i aromatyczne mięsko w towarzystwie marchewki i cukinii.

Jednym słowem będzie smacznie i kolorowo.

Polecam:)





Składniki:
  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i oprószam papryką, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso. Następnie dolewam wody tyle, by tylko przykryła mięso. Gotuję na małym ogniu. W między czasie kroję cebulę w piórka, cukinię i marchewkę w półplasterki, a czosnek drobno siekam. Na mniejszej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, marchewkę i podsmażam. Następnie dodaję czosnek, cukinię smażę przez 5 minut. Całość przekładam na patelnię z mięsem, dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję do miękkości mięsa. Na sam koniec, zagęszczam sos. Mąkę mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. Dodaję posiekany koperek i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!
















 

3 komentarze :

  1. Myjesz mięso przed obróbką termiczną? Chyba jesteś "higienistką".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myję i to zawsze. Ty jak nie masz takiej potrzeby, to nie myj.
      Pozdrawiam Kasia

      Usuń
    2. jeżeli ktoś nie myje mięsa kupionego to nie jest OK...tak na marginesie...

      Usuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);