Napoleonka na herbatnikach










Dzi艣 na szybko zrobi艂am napoleonk臋 na herbatnikach w sam raz b臋dzie do niedzielnej

kawy. Samo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 馃槉





Sk艂adniki:

krem
  • 5 szklanek mleka
  • 3 偶贸艂tka
  • 150 g mas艂a
  • 1 szklanka cukru
  • 2 艂y偶ki cukru waniliowego
  • 100 g m膮ki pszennej
  • 2 du偶e budynie 艣mietankowe
dodatkowo
  • herbatniki (40 szt.)
  • cukier puder

Wykonanie:

4 szklanki mleka zagotowa膰 z cukrem, cukrem waniliowym oraz 50 g mas艂a. Pozosta艂膮 szklank臋 mleka wymiesza膰 z 偶贸艂tkami, m膮k膮 i budyniem, na jednolit膮 g艂adka mas臋. Do gotuj膮cego si臋 mleka wla膰 mas臋 jajeczno-budyniow膮, gotowa膰 na ma艂ym ogniu, ci膮gle mieszaj膮c a偶 masa zg臋stnieje, wystudzi膰. Mi臋kkie mas艂o utrze膰 na bia艂y krem i stopniowo dodawa膰 艂y偶ka po 艂y偶ce budyniu. Blaszk臋 wy艂o偶y膰 foli膮 spo偶ywcz膮, na dno pouk艂ada膰 herbatniki. Mas臋 wy艂o偶y膰 na herbatniki, wyr贸wna膰 i przykry膰 pozosta艂ymi herbatnikami. Ciasto wstawi膰 na ca艂膮 noc do lod贸wki. Przed podaniem posypa膰 cukrem pudrem.














34 komentarze :

  1. Witamy. Zapraszamy do naszego serwisu, maj膮cego na celu promowanie blog贸w w mediach spo艂eczno艣ciowych (posiadamy 艂膮cznie baz臋 1,5 miliona u偶ytkownik贸w na FB). W razie jakichkolwiek problem贸w prosz臋 da膰 zna膰 :) Oczywi艣cie mo偶na do nas pisa膰 i podsuwa膰 swoje popularne posty, celem promocji :) Pozdrawiamy i zapraszamy do rejestracji na www.lifestylowo.pl

    OdpowiedzUsu艅
  2. wyglada pysznie ale..2 pytania: co zrobic by nakladajac mase na herbatniki by sie nie rozje偶d偶a艂y ..a drugie, czy herbatnik na g贸rze jest na sucho? wiadomo ze sa to sztywne ciastka i jak ukroic takie ciasto .

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Krem jest do艣膰 g臋sty i si臋 nie rozje偶d偶a, a ciasto gdy wstawimy na ca艂膮 noc do lod贸wki to herbatniki zmi臋kn膮 i dobrze si臋 wtedy kroi. Pozdrawiam :)

      Usu艅
    2. W艂a艣nie zrobi艂am i wstawi艂em do lod贸wki ��

      Usu艅
  3. Przepis jest na jak膮 blaszk臋?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ja robi艂am to w du偶ej blaszce, na dno wy艂o偶y艂am po prostu 20 herbatnik贸w :)

      Usu艅
  4. A jak nie mam du偶ego budynia to mog膮 by膰 trzy ma艂e(zwykle) czy to b臋dzie za du偶o?

    OdpowiedzUsu艅
  5. A moze z budyniem waniliowym? Ciekawe jak bedzie smakowalo ;3

    OdpowiedzUsu艅
  6. Jakie duze budynie? Ile g?

    OdpowiedzUsu艅
  7. Jeszcze jedno pytanie. Te budynie musza byc przygotowane czy odrazu z torebki?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Budy艅 wsypa膰 razem z m膮k膮 i 偶贸艂tkiem do szklanki mleka i dok艂adnie wymiesza膰, na g艂adk膮 mas臋. Ugotowa膰 w pozosta艂ym mleku, jak zwyk艂y budy艅.

      Usu艅
  8. Czy mog臋 doda膰 do budyniu 偶elatyn臋 zamiast mas艂a?chcialabym zrobi膰 ciasto troch臋 FIT.:)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Moje wyszlo zupelnie inne niz na zdjeciu mimo ze robilam wedlug przepisu Krem jest zolty i nie taki scisly No i jest niskie mimo ze blaszka jest na 20 herbatnikow��

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Krem wyszed艂 mniej zwarty poniewa偶 by艂 ma艂o odparowany, na wolnym ogniu gotujemy a偶 zrobi si臋 bardzo g臋sty. A co do koloru du偶o zale偶y jakiego rodzaju budyniu u偶ywamy. Pami臋tam mi wyszed艂 r贸wnie偶 kilka razy 偶贸艂ty, teraz u偶ywam tylko jednej sprawdzonej marki. A co do wielko艣ci to naprawd臋 nie wiem co mog艂o by膰 przyczyn膮, zawsze robi臋 z tej proporc i wszystko jest ok.
      Mam nadziej臋 偶e chocia偶 smakowa艂o, pozdrawiam Kasia

      Usu艅
  10. Zrobi艂am i wysz艂o pyszne, dzi臋ki z przepis
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Prosz臋 bardzo, ciesz臋 si臋 偶e smakowa艂o :)
      Pozdrawiam Kasia

      Usu艅
  11. teraz ja robie to ciasto zobaczymy jak mi wyjdzie

    OdpowiedzUsu艅
  12. czy zamiast mas艂a moze byc margaryna

    OdpowiedzUsu艅
  13. zrobi艂am na 艣wi臋ta wysz艂a i by艂a pyszna

    OdpowiedzUsu艅
  14. jak膮 m膮k臋 dodajemy pszenn膮 cz ziemniaczan膮?

    OdpowiedzUsu艅
  15. Zrobi艂am w ten weekend..wysz艂o jak na zdj臋ciu, 艂adniutka napoleonka, nie rozje偶d偶a si臋..
    ale ja robi艂am na blaszce 24x25cm, na dno wysz艂o mi 16calych herbatnik贸w i 4po艂贸wki, gdybym zrobi艂a w du偶ej blaszce na pewno napoleonka nie byla by taka wysoka jak na zdj..
    jeszcze jedna uwaga..w wygl膮dzie super wszystko, ale w masie jak sie ju偶 konsumuje to czu膰 m膮k臋..zale偶y to od czego艣? budy艅 byl gotowany do艣膰 dlugo..
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
  16. Witam a czy ten krem mo偶na u偶y膰 do ciasta karpatki ?

    OdpowiedzUsu艅
  17. Bardzo fajny przepis,cz臋sto sie takie kremy zwarzaja wtrakcie ucierania, dlaczego? Zamiast tych wszystkich sk艂adnik贸w mo偶na zrobi膰 poprostu t膮 napoleonke z kremu Karpatkawykonanie jak na opakowaniu i na herbatniki pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
  18. Zawsze tak robi艂am i szybko znika艂o z blaszki

    OdpowiedzUsu艅
  19. Ale偶 mi narobi艂a艣 apetytu. Zrobi臋 t臋 napoleonk臋. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅
  20. Ju偶 wiem co zrobi臋 na swieta馃槂

    OdpowiedzUsu艅

[0].appendChild(pfBloggerJs);