Gdy lubimy serniki jak również wszelkiego rodzaju makowce, to seromak jest świetnym na to rozwiązaniem. Pyszny delikatny sernik w połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam.
Składniki:
ciasto
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
masa makowa
- 1 puszka masy makowej (850g)
- szklanka bakali
- 2 jajka
masa serowa
- 800 g sera z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
dodatkowo
- 80 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- cukier puder
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować przełożyć do formy, nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiec przez 15 minut. Ostudzić.
Do miski przełożyć masę makową, dodać rodzynki, żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę makową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz mąką. Na masę makową delikatnie wyłożyć masę serową, wyrównać.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polałam połowę ciasta, pozostałą posypałam cukrem pudrem. Smacznego!
mogę prosić o wymar blachy na tą ilosc ciasta?
OdpowiedzUsuńMoja blaszka miała wymiar 24x36 :)
Usuńa można użyć 1 kg sera? nie chcę marnować 200 g, bo tak sprzedawane jest
OdpowiedzUsuńPewnie że można, wyjdzie troszeczkę wyższy :)
Usuńa nie zaburzy to proporcji ? chociażby jajek albo mąki ziemniaczanej?
UsuńProszę dołożyć 1 ajko i łyżka mąki pszennej
Usuńdziękuję bardzo :)))
Usuńzrobiłam. tyle skladników się zmarnowało..... masakra. jak miał 4 cm wysokości to i tak cud... do tego kiepski smak ;/ szkoda, bo na swieta nie było makowca innego...
OdpowiedzUsuńPrzykro mi że Pani nie wyszło ciasto, ja robię z tego przepisu bardzo czesto i zawsze wychodzi.
OdpowiedzUsuńCzęsto wina leży po stronie produktów których używamy, a jakiego sera Pani użyła?
No i studzimy w piekarnku
Bardzo dobre ciasto, super puszyste. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
Super ciacho dzis robie kolejny raz pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą zrobiłam i czekam ,nie wiem czy masa serowa miała być taka ''żadka''?
OdpowiedzUsuńProszę się nie martwić, masa ma być rzadka. Po wystudzeniu ser będzie miał odpowiednią konsystencję.
Usuńi jeszcze jedno pytanko.....czy pieczesz góra-dół?
OdpowiedzUsuńTak góra-dół
UsuńWyszło bardzo smaczne. Nawet mąż się skusiła a nie przepada za makiem.
OdpowiedzUsuńCieszę sie że smakowało 😃
Usuń