Zupa z żołądków drobiowych









Zapewne dzisiejszy przepis nie każdemu przypadnie do smaku, 

ale Ci co lubią żołądki drobiowe pewnie się skuszą

Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa 

idealna na zimne, szare dni jesienne.





Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 duże cebule
  • 1,5 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól., pieprz


Wykonanie:

Żołądki myję, oczyszczam. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuje przez 30 minut, odcedzam. Cebulę kroję w półksiężyce, marchewkę w kostkę, czosnek siekam. Przestudzone żołądki kroję w paseczki, przekładam do garnka, dodaje. Liść laurowy, ziele angielskie, zalewam bulionem i gotuje pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy żołądki będą już prawie miękkie, na patelni podsmażam cebulę, Następnie dorzucam marchewkę oraz czosnek i smażę przez 5 minut. Całość przekładam do garnka, dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Gotuje do miękkości żołądków. Masło rozpuszczam na patelni, wsypać mąkę, robię zasmażkę. Zasmażkę hartuję i dodaję do garnka. Mieszam i gotuję jeszcze przez 3-5 minut. 

Smacznego!
















4 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);