Zapewne dzisiejszy przepis nie każdemu przypadnie do smaku,
ale Ci co lubią żołądki drobiowe pewnie się skuszą.
Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa
idealna na zimne, szare dni jesienne.
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 2 duże cebule
- 1,5 l bulionu
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól., pieprz
Wykonanie:
Żołądki myję, oczyszczam. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuje przez 30 minut, odcedzam. Cebulę kroję w półksiężyce, marchewkę w kostkę, czosnek siekam. Przestudzone żołądki kroję w paseczki, przekładam do garnka, dodaje. Liść laurowy, ziele angielskie, zalewam bulionem i gotuje pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy żołądki będą już prawie miękkie, na patelni podsmażam cebulę, Następnie dorzucam marchewkę oraz czosnek i smażę przez 5 minut. Całość przekładam do garnka, dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Gotuje do miękkości żołądków. Masło rozpuszczam na patelni, wsypać mąkę, robię zasmażkę. Zasmażkę hartuję i dodaję do garnka. Mieszam i gotuję jeszcze przez 3-5 minut.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam takiej zupy, muszę koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuń😃
UsuńSmakuje jak flaczki
Usuńprzypomina flaczki-myslę,że może być bardzo dobra.
OdpowiedzUsuń