Domowy paprykarz z makrelą wędzoną

 










Pamiętacie paprykarz z dawnych lat. Dziś sobie taki zrobiłam

 z makrelą wędzoną. Do tego kromka świeżego chleba, ogórek własnej

 roboty i więcej mi dziś nie trzeba. Smaczny zarówno na ciepło

 jak i na zimno, polecam.









Składniki:
  • 1 duża makrela wędzona
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa/olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieram i myję. Cebulę kroję w kostkę, marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach, a czosnek siekam. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz podsmażam cebulę, dodaję marchewkę oraz czosnek i smażę przez 5 minut. Następnie dodaję liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, chili, sól, pieprz i pomidory w puszce. Duszę przez około 15 minut, aż marchewka będzie miękka, pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy. W między czasie obieram rybę ze skóry i dokładnie obieram z ości. Rozdrabniam na mniejsze kawałki.  Do duszonych warzyw dodaję ryż, rybę i dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. 
Smacznego!





























2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);