Pamiętacie paprykarz z dawnych lat. Dziś sobie taki zrobiłam
z makrelą wędzoną. Do tego kromka świeżego chleba, ogórek własnej
roboty i więcej mi dziś nie trzeba. Smaczny zarówno na ciepło
jak i na zimno, polecam.
Składniki:
- 1 duża makrela wędzona
- 1 woreczek ryżu
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- oliwa/olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieram i myję. Cebulę kroję w kostkę, marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach, a czosnek siekam. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz podsmażam cebulę, dodaję marchewkę oraz czosnek i smażę przez 5 minut. Następnie dodaję liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, chili, sól, pieprz i pomidory w puszce. Duszę przez około 15 minut, aż marchewka będzie miękka, pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy. W między czasie obieram rybę ze skóry i dokładnie obieram z ości. Rozdrabniam na mniejsze kawałki. Do duszonych warzyw dodaję ryż, rybę i dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!
Lubię i to bardzo.
OdpowiedzUsuńJa również 👍
Usuń