Składniki:
- 1 kg ogórków
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- 3 liście porzeczki
- duży koper
- sól (1,5 łyżki na litr wody)
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać z łupinek, chrzan pokroić na mniejsze kawałki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć po gałązce kopru, liść porzeczki. Następnie układamy pionowo ogórki, dodajemy po 3 kawałki chrzanu, 2 ząbki czosnku(można dodać więcej, jak kto lubi). Z wody i soli gotujemy zalewę. Gorącą zalewą, zalewamy ogórki tak, aby całkowicie były przykryte. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce.
Chcę wypróbować Twój przepis, ale nie wiem ile słoików takich dużych kupić na tą porcję?? :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od ich wielkości. Na duży słoik wchodzi 5-6 sztuk średnich ogórków :)
Usuń