Składniki:
- 4 kg kapusty
- 1 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 6 ogórków gruntowych
- 3 papryki zielone
- 1/2 pęczka natki pietruszki
marynata
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 3,5 łyżki soli
dodatkowo
- 3 szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę drobno posiekać.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać razem,( można zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szklanki, ja lubię bardziej słodszą wersję więc daje 2 szklanki).
Kapustę wymieszać z marchewką oraz cebulą, dodać całą marynatą. Podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę, a do drugiej ogórki oraz posiekaną pietruszkę. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody, przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut.
Dobra pora na zapasy... też muszę coś zacząć robić w kierunku wypełnienia pułek w schowku na zimę :) polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)
OdpowiedzUsuńW sezonie na przetwory skupiam się raczej na ogórkach i dżemach, ale w tym roku chcę przygotować kilka rodzajów sałatek obiadowych. Ten przepis z pewnością wypróbuję, zachęciły mnie różnorodne składniki i ciekawa marynata. Sałatki sklepowe zawierają za dużo wody, a za mało warzyw. Dlatego teraz mam zamiar zrobić solidne zapasy na zimę : ) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńNie rozumiem tego żeby rozdzielić na dwie częßci ,czy potem wszystko polączyć czy to dwie inne sałatki mają byç.Proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńTak, salatki sa zrobione na dwa smaki. Jedna z papryką, a druga z ogórkiem. Ale śmiało można je razem połączyć.
Usuńwitam mogę prosić o odpowiedź
OdpowiedzUsuń