Sałatka z kapusty na zimę












Składniki:

  • 4 kg kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 6 ogórków gruntowych
  • 3 papryki zielone
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
marynata
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 3,5 łyżki soli
dodatkowo
  • 3 szklanki wody




Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę drobno posiekać.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać razem,( można zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szklanki, ja lubię bardziej słodszą wersję więc daje 2 szklanki).
Kapustę wymieszać z marchewką oraz cebulą, dodać całą marynatą. Podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę, a do drugiej ogórki oraz posiekaną pietruszkę. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody, przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować 20 minut.
















5 komentarzy :

  1. Dobra pora na zapasy... też muszę coś zacząć robić w kierunku wypełnienia pułek w schowku na zimę :) polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sezonie na przetwory skupiam się raczej na ogórkach i dżemach, ale w tym roku chcę przygotować kilka rodzajów sałatek obiadowych. Ten przepis z pewnością wypróbuję, zachęciły mnie różnorodne składniki i ciekawa marynata. Sałatki sklepowe zawierają za dużo wody, a za mało warzyw. Dlatego teraz mam zamiar zrobić solidne zapasy na zimę : ) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie rozumiem tego żeby rozdzielić na dwie częßci ,czy potem wszystko polączyć czy to dwie inne sałatki mają byç.Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, salatki sa zrobione na dwa smaki. Jedna z papryką, a druga z ogórkiem. Ale śmiało można je razem połączyć.

      Usuń
  4. witam mogę prosić o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);