Łopatka duszona z pieczarkami









Dziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym

 z brązowymi pieczarkami. Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo 

aromatyczne. Całość podałam z kaszą i surówka z kapusty

Ale to było pyszne, polecam. 









Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g brązowych pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka do oprószenia
  • smalec/olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek
  • czerwona słodka papryka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, posypać papryką i majerankiem, następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i partiami usmażyć mięso. W między czasie kroimy cebulę w piórka, a pieczarki na mniejsze kawałki. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i smażymy na niej cebulę z pieczarkami, pod koniec dorzucamy czosnek, chwile razem smażymy. 
Następnie dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą. 
Przykrywamy patelnię, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Smacznego!
















1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);