Dziś na blogu przepis na łopatkę wieprzową duszoną w sosie własnym
z brązowymi pieczarkami. Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo
Ale to było pyszne, polecam.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g brązowych pieczarek
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- mąka do oprószenia
- smalec/olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- czerwona słodka papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek posolić, popieprzyć, posypać papryką i majerankiem, następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i partiami usmażyć mięso. W między czasie kroimy cebulę w piórka, a pieczarki na mniejsze kawałki. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i smażymy na niej cebulę z pieczarkami, pod koniec dorzucamy czosnek, chwile razem smażymy.
Następnie dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy gorącą wodą.
Przykrywamy patelnię, dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Smacznego!
Pychota
OdpowiedzUsuń