piątek, 12 czerwca 2015

Sernik na zimno z serków homogenizowanych









Składniki:

  • 500 g serka himogenizowanego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • paczka biszkoptów
  • 300 g truskawek


Wykonanie:

Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5L wody, odkladamy do wystudzenia. Na dno foremki układamy biszkopty. Serki przekładamy do miski, wlewamy zimną galaretkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki by stężała. Po ok 1 godzinie gdy lekko stężęje, można rozpuścić pozostałą galaretkę według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Truskawki kroimy na połówki i układamy na serniku, zalewamy delikatnie galaretką, wkładamy do lodówki do całkowitego stężęnia.




Blaszka 22x34





















8 komentarzy :

  1. lubię takie szybkie i proste przepisy;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Jaka duza ma byc foremka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam taki problem, że, gdy wlałam masę serka i galaretki, to biszkopty zaczęły w niej pływać. jest jakiś patent, by zostały na dnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja masę wlewam delikatnie na biszkopty, które są ciasno poukładane i nigdy nie miałam problemu by pływały. Następnym razem proszę wylać kilka łyżek masy na biszkopty, wstawić do lodówki aż masa stężeje, a na to resztę masy i na pewno będzie ok:)

      Usuń
  4. Bardzo nieprecyzyjny przepis.. moje biszkopty tez pływają. Sa namoknietę..
    Nie polecam tego przepisu.. ba nawet odradzam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To że Tobie Anonimie nie wyszło to nie znaczy że przepis jest zły. Może gdzieś popełniłeś błąd dodając czegoś mniej albo wiecej. A co do biszkoptów, to jeżeli biszkopty zostaną ciasno poukładane, to zapewniam że nic nie wypłynie na wierzch.
      Pozdrawiam

      Usuń