Enders - Stojak na kurczaka z uchwytami Switch Grid













Z wielką przyjemnością chcę Wam pokazać Stojak na kurczaka z

 uchwytami Switch Grid. Jest to stojak marki Enders, który opracowuje

 najlepsze produkty do grillowania. Chociaż marka ma długoletnie

 doświadczenie, to jest nowością na polskim rynku.



                 









To duża, solidna brytfanna o średnicy 33 cm, wykonana ze stali nierdzewnej, a jej uchwyty z emaliowanego żeliwa. Dzięki temu zapewnia nam użytkowanie przez bardzo długie lata. Dodatkową zaletą jest odkręcany stojak, co pozwala nam na przygotowanie większej ilości np. warzyw. Brytfanna nadaje się do każdego grilla gazowego, jak również świetnie się sprawdza w domowym użytku. 











Jak widzicie taka brytfanna ze stojakiem sprawdzi się nie tylko w ogrodzie, ale również w codziennym użytku. Dobra jakość, łatwa w utrzymaniu i szybka w myciu. Dla mnie dużą zaletą jest odkręcany stojak co pozwala na przyrządzenie naprawdę ogromnej ilości warzyw. A sam stojak, super sprawa. Do środka można wlać piwo, wodę wymieszaną z ulubionymi przyprawami, nabić na niego kurczaka i cieszyć się pysznym, aromatycznym mięsem. Do tego nie trzeba nic obracać, bo kurczak piecze się równomiernie z każdej stron.




Taki stojak jak i wiele innych ciekawych produktów do użycia w ogrodzie czy domu znajdziecie na stronie decofire.pl



Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami








Składniki:

  • 1 kurczak (u mnie 1,7 kg)
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • olej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1,2 łyżeczki majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Wykonanie:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypuję czosnek granulowany, paprykę, majeranek, chili, kminek oraz sól i pierz. Kurczaka polewam 2 łyżkami oleju i dokładnie całego nacieram przygotowaną przyprawą. Zostawiam trochę przepraw do warzyw. Odkładam do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka nabijam na stojak do którego wlałam wodę i dodałam rozmaryn, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeżeli nie macie stojaka, możecie nabić go na butelkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 1 godzinę. W między czasie obieram warzywa. Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewkę w plastry, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka. Całe warzywa przekładam do miski. Skrapiam 2 łyżkami oleju i posypuję resztą przypraw, mieszam. Po tym czasie wykładam dookoła kurczaka warzywa i piekę przez 45 minut.
Smacznego:)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);