Rosół z kaczki














Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych 

polskich potraw. Tak więc dziś zapraszam Was na pyszny, aromatyczny i 

esencjonalny rosół z kaczki. Taki prawdziwy domowy, jak u mamy :)









Składniki:
  • korpus razem z piersią kaczki
  • 2 skrzydła kaczki
  • szyja kaczki
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • sól

Wykonanie:

Mięso myję, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak by przykryła całe mięso. Stawiam na ogień, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowuję. Po zagotowaniu można zdjąć szumowiny, ja tego nie robię. Gotuję na małym ogniu, tak by tylko pyrkało przez 1 godzinę. W między czasie obieram pozostałe warzywa, cebulę przekrawam na pół i opalam nad ogniem. Po tym czasie dodaję marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek oraz lubczyk i połowę natki pietruszki. Gotuję do miękkości warzyw, przez kolejne 60-75 minut. Na koniec doprawiam do smaku solą. Rosół przecedzam. Podaję z makaronem, pokrojonymi warzywami i natką pietruszki.
Smacznego!























 

2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);