Kurczak pieczony z warzywami

 












Dziś zapraszam na szybki przepis na pyszny obiad z piekarnika.

 Kurczak pieczony z warzywami, to idealne danie na chłodne, jesienne

 dni. Gorąco polecam, bo kurczak wyszedł mięciutki,

 soczysty i aromatyczny.






Składniki:

  • 1 kurczak (u mnie 1,7 kg)
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • olej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1,2 łyżeczki majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Wykonanie:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypuję czosnek granulowany, paprykę, majeranek, chili, kminek oraz sól i pierz. Kurczaka polewam 2 łyżkami oleju i dokładnie całego nacieram przygotowaną przyprawą. Zostawiam trochę przepraw do warzyw. Odkładam do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka nabijam na stojak do którego wlałam wodę i dodałam rozmaryn, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeżeli nie macie stojaka, możecie nabić go na butelkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 1 godzinę. W między czasie obieram warzywa. Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewkę w plastry, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka. Całe warzywa przekładam do miski. Skrapiam 2 łyżkami oleju i posypuję resztą przypraw, mieszam. Po tym czasie wykładam dookoła kurczaka warzywa i piekę przez 45 minut.
Smacznego:)



























2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);