Dziś zapraszam na szybki przepis na pyszny obiad z piekarnika.
Kurczak pieczony z warzywami, to idealne danie na chłodne, jesienne
dni. Gorąco polecam, bo kurczak wyszedł mięciutki,
soczysty i aromatyczny.
Składniki:
- 1 kurczak (u mnie 1,7 kg)
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- olej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
dodatkowo
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1,2 łyżeczki majeranku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypuję czosnek granulowany, paprykę, majeranek, chili, kminek oraz sól i pierz. Kurczaka polewam 2 łyżkami oleju i dokładnie całego nacieram przygotowaną przyprawą. Zostawiam trochę przepraw do warzyw. Odkładam do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Kurczaka nabijam na stojak do którego wlałam wodę i dodałam rozmaryn, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeżeli nie macie stojaka, możecie nabić go na butelkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 1 godzinę. W między czasie obieram warzywa. Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewkę w plastry, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka. Całe warzywa przekładam do miski. Skrapiam 2 łyżkami oleju i posypuję resztą przypraw, mieszam. Po tym czasie wykładam dookoła kurczaka warzywa i piekę przez 45 minut.
Smacznego:)
Dziękuję za przepis, wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 😃
Usuń