Dziś przepis na pyszną zupę dyniową z ciecierzycą, która jest
idealną propozycją na chłodne jesienne dni. Do tego zupa jest
bardzo sycąca, smaczna i aromatyczna.
Składniki:
- 1,5 L bulionu
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- masło/oliwa do smażenia
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- duża szczypta chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, wydrążyłam pestki, obrałam i pokroiłam w kostkę. Ziemniaki, marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w półksiężyce, czosnek posiekałam. W garnku rozgrzałam tłuszcz, podsmażyłam cebulę, następnie dodałam marchewkę z czosnkiem, curry, kurkumę, chili, imbir i smażyłam przez 5 minut. Po tym czasie wrzuciłam dynię, ziemniaki, zalałam bulionem i wstępnie doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gdy dynia i ziemniaki były al dente, wlałam śmietankę i dodałam posiekany szczypior. Gdy ziemniaki były miękkie dodałam odcedzona ciecierzyce, zagotowała. W razie potrzeby doprawiam solą do smaku.
Smacznego:)
Bardzo lubię takie zupy😋
OdpowiedzUsuń☺
Usuń