Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5-1,75 szklanki mąki Pszennej
- jajko
- sól
dodatkowo
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną, dokładnie wymieszać. Konsystencja musi być na tyle gęsta by można ciasto kłaść łyżką, ale nie może być zagęsta (wyjdą twarde) ani zbyt rzadka (rozpłyna się w wodzie).
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, łyżką nabieramy kluski i kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy kluski.
Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę, usmażyć razem na patelni, dodać pieprzu do smaku. Na koniec wrzucić kluski i podsmażyć na złoty kolor. Smacznego!
WYGLĄDA SMAKOWICIE JUTRO ZROBIĘ NA OBIADEK POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńBARDZO SMACZNIE WYGLĄDA
OdpowiedzUsuńSuper-uwielbiam takie dania z ziemniaków.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobie;bardzo mi slinka cieknie a wiem ze sa pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ,kluski wyglądają wspaniale ,zrobię jutro !!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ,kluski wyglądają wspaniale ,zrobię jutro !!
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne,zaraz zrobię,ale pokrasa z masełka z bułką tartą podsmażoną,pycha!
OdpowiedzUsuńDo tego jajko i kompot z agrestu i truskawek. Pysznosci
OdpowiedzUsuńPyszne są te kluseczki.
OdpowiedzUsuń