Udka z kurczaka pieczone z warzywami

 








Udka z kurczaka pieczone z warzywami to szybki i pyszny 

pomysł na obiad dla całej rodziny. Udka z warzywami 

podałam z ziemniakami z koperkiem:)




Składniki:

  • 1 kg udek trybowanych
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryka
  • 2 żółte papryki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
marynata:
  • 2/3 szklanki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam i przekładam do miski. Dodaję wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszam. Odkładam na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Cebulę, marchewkę obieram. Paprykę kroję w paski, marchewkę w plasterki, pieczarki na pół, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucam do miski, skrapiam 2-3 łyżkami oleju, i dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku, mieszam.  Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wykładam mięso, warzywa i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 35-40 minut.

Smacznego!



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);