Udka z kurczaka pieczone z warzywami to szybki i pyszny
pomysł na obiad dla całej rodziny. Udka z warzywami
podałam z ziemniakami z koperkiem:)
Składniki:
- 1 kg udek trybowanych
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryka
- 2 żółte papryki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
marynata:
- 2/3 szklanki jogurtu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i przekładam do miski. Dodaję wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszam. Odkładam na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Cebulę, marchewkę obieram. Paprykę kroję w paski, marchewkę w plasterki, pieczarki na pół, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wrzucam do miski, skrapiam 2-3 łyżkami oleju, i dodaję sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku, mieszam. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wykładam mięso, warzywa i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 35-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz