Zapraszam na pyszny, aromatyczny schab pieczony.
Taki schab można podać jako danie obiadowe,
a po wystudzeniu będzie pyszną domową wędliną do kanapek.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 1 szklanka bulionu
- 4-5 łyżek oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlewam olej, dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam. Nacieram schab przygotowaną marynatą i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyciągam mięso na blat na godzinę przed pieczeniem. Po tym czasie przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam bulion/wodę, przykrywam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190°C góra-dół i piekę przez 80 minut. Po tym czasie odkrywam naczynie i piekę jeszcze 20-30 minut, aby ładnie się zarumienił. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam na 10-15 minut, aby mięso odpoczęło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz