Zupy robię dosyć często, bo bardzo je lubimy. Dziś gościła u nas ze
świeżych ogórków i powiem, że wyszła delikatna, aromatyczna i bardzo pyszna.
Jeżeli jeszcze nie robiliście takiej to zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
- 2 L bulionu
- 600 g świeżych ogórków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- masło do smażenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę, a cebulę w półksiężyce. W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę z cebulą, podsmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone ziemniaki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone ogórki i smażyć do momentu aż ładnie się zeszklą. Ogórki dodać do garnka i całość gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz