piątek, 21 kwietnia 2017

Zupa ogórkowa z ziemniakami









Lubię zupy, a ogórkową wręcz uwielbiam. Zupa jest lekko kwaskowa, bardzo sycąca, 

zdrowa no i pyszna.  Tak więc dziś przepis na zupę ogórkową z ziemniakami 

i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć.






Składniki:
  • 500 g skrzydełek lub 2 udka
  • 500 g  ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 2 L). Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. W  Tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, por w półplasterki, a pozostałe ścieramy na tarce na dużych oczkach.  
Wszystko dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek drobno posiekać. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do miękkich warzyw i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zupę przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz