wtorek, 29 września 2015

Ogórki kiszone











Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 3 liście porzeczki
  • duży koper 
  • sól (1,5 łyżki na litr wody)



Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać z łupinek, chrzan pokroić na mniejsze kawałki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego słoika włożyć po gałązce kopru, liść porzeczki. Następnie układamy pionowo ogórki, dodajemy po 3 kawałki chrzanu, 2 ząbki czosnku(można dodać więcej, jak kto lubi). Z wody i soli gotujemy zalewę. Gorącą zalewą, zalewamy ogórki tak, aby całkowicie były przykryte. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy w kuchni na 3-4 dni. Po tym czasie przenosimy w chłodne miejsce.
















2 komentarze :

  1. Chcę wypróbować Twój przepis, ale nie wiem ile słoików takich dużych kupić na tą porcję?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od ich wielkości. Na duży słoik wchodzi 5-6 sztuk średnich ogórków :)

      Usuń