Sernik bez pieczenia na płatkach kukurydzianych







Pyszny, delikatny, leciutki serniczek bez pieczenia na mocno chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych. Jest łatwy w przygotowaniu i szybko się go robi. Sernik dodatkowo można wzbogacić, dodając owoce do galaretki. Polecam.



Składniki:

spód

  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
masa serowa
  • 500 g twarogu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
  • galaretka


Wykonanie:

Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać kakao i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wykładamy masę, wyrównać.

Ser mielimy dwukrotnie. Do sera dodajemyć cukier miksujemyŻelatynę rozpuścić we wrzątku, gdy lekko ostygnie, połączyć z ubitą  śmietaną. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na gotowy spód. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin by stężał.

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzątku, wystudzić. Gdy lekko stężeje wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Tortownica 24cm














3 komentarze :

  1. Taka prostota a tak pyszna,ale bym zjadła kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, śmietanę ubijamy. Już dopisuję, dziękuję😊

      Usuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);