Pyszny, delikatny, leciutki serniczek bez pieczenia na mocno chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych. Jest łatwy w przygotowaniu i szybko się go robi. Sernik dodatkowo można wzbogacić, dodając owoce do galaretki. Polecam.
Składniki:
spód
- 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
masa serowa
- 500 g twarogu
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
- galaretka
Wykonanie:
Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać kakao i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wykładamy masę, wyrównać.
Ser mielimy dwukrotnie. Do sera dodajemyć cukier miksujemy. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, gdy lekko ostygnie, połączyć z ubitą śmietaną. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na gotowy spód. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin by stężał.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzątku, wystudzić. Gdy lekko stężeje wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Tortownica 24cm
Taka prostota a tak pyszna,ale bym zjadła kawałeczek.
OdpowiedzUsuńA kremówki nie ubijamy?
OdpowiedzUsuńTak, śmietanę ubijamy. Już dopisuję, dziękuję😊
Usuń