Świetnie smakuje na ciepło jako dodatek do klusek, albo na zimno z świeżym chlebkiem. Polecam.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 5-6 łyżek musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól,pieprz
Wykonanie:
Mięso oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać soli i natrzeć mięso. Oprószyć majerankiem, słodką papryką i pieprzem. Posmarować musztardą. Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy mięso i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 30 minut by ładnie się przyrumieniło, (po 15 minutach przewrócić mięso na drugą stronę). Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 20 minut by odpoczęła. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz