Kotlet szwajcarski zwany Cordon bleu to nic innego jak cienko
rozbite mięso cielęce, nadziane szynką oraz serem żółtym. Całość
panierowana i smażona jak tradycyjny schabowy. Kotlety szwajcarskie
są naprawdę szybkie i łatwe do przygotowania, a co najważniejsze
są przepyszne, polecam.
Składniki:
- 8 plastrów cielęciny lub schabu
- 8 plastrów szynki
- 8 plastrów sera żółtego
- 2-3 jajka
- olej do smażenia
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i rozbijam tłuczkiem na bardzo duże, ale cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa oprószam solą i pieprzem. Na każdy kotlety nakładam plaster szynki, plaster żółtego sera i składam na pół. Dociskam, by kawałki mięsa się zlepiły. Mąkę wsypuję do jednej miski, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej jajka i roztrzepuję je widelcem. Mięso obtaczam kolejno w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Mocno dociskam boki, by mieć pewność, że się zlepiły i nic nie wypłynie podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewam sporą ilość oleju i smażę kotlety z obu stron około 5 minut, aż ładnie się zarumienia. Następnie osączam na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz