Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to
pyszny i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy.
Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste,
aromatyczne a skórka chrupiąca. Udka z
ziemniakami podałam ze sałatką z papryki.
Składniki:
- udka z kurczaka
- ziemniaki
- 3 średnie cebule
- słodka czerwona papryka
- czosnek granulowany
- ziola prowansalskie
- tymianek
- sól, pieprz młotkowany
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć. Ziemniaki obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Do miseczki wlać olej wsypać papryką, tymianek, zioła prowansalskie, czosnkiem, sól i pieprzem, dobrze wymieszać. Do miski wrzucić mięso i natrzeć je marynatą. Następnie wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do 2 miski wrzucić ziemniaki i cebulę wlać pozostałą marynatę, wymieszać dokładnie.
Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, ziemniaki i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 45 minut, po tym czasie zwiększyć do 200°C i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz