Strony

Kategorie

Udka pieczone z ziemniakami







Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to 

pyszny i prosty pomysł na obiad jednogarnkowy.

Mięso po upieczeni było miękkie, soczyste, 

aromatyczne a skórka chrupiąca. Udka z 

ziemniakami podałam ze sałatką z papryki.




Składniki:
  • udka z kurczaka
  • ziemniaki
  • 3 średnie cebule
  • słodka czerwona papryka
  • czosnek granulowany
  • ziola prowansalskie
  • tymianek
  • sól, pieprz młotkowany

Wykonanie:
Mięso umyć,  osuszyć. Ziemniaki obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Do miseczki wlać olej wsypać papryką, tymianek, zioła prowansalskie, czosnkiem, sól i pieprzem, dobrze wymieszać. Do miski wrzucić mięso i natrzeć je marynatą. Następnie wstawić na 1 godzinę do lodówki. Do 2 miski wrzucić ziemniaki i cebulę wlać pozostałą marynatę, wymieszać dokładnie. 
Blaszkę wysmarować olejem, wyłożyć mięso, ziemniaki i cebulę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 45 minut, po tym czasie zwiększyć do 200°C i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz