Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw.
Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję.
Podaję czasami z makaronem albo ryżem.
Składniki:
- 700 g mięsa z indyka
- 250 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 duża cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, pieczarki i cukinię. Wszystko gotujemy razem do miękkości mięsa. Śmietanę hartuję z odrobiną gorącego sosu, wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Pietruszkę posiekać i dodać do reszt, wymieszać.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Gulasz podałam z kaszą, Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz