Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
dodatkowo
- 350 g jagód
- śmietana
- cukier
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i zagnieść ciasto (gdyby ciasto za bardzo się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki i rozpłaszczam w dłoni. Na każde ciasto nakładam jagody i posypuję cukrem, dokładnie zlepiam i formuję kulki.
Knedle gotuję w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia.
pyszne
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! Na pewno wydrukuję przepis i spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/