Składniki:
ciasto
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- sól
farsz
- 1/2 główki białej kapusty
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
dodatkowo
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu.
Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. SMACZNEGO!
Super przepis precyzyjny
OdpowiedzUsuń