Składniki:
- 5-6 filetów śledziowych matias
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki octu
- olej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2-3 godziny. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wymoczonego śledzia osączamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę, śledzia oraz pietruszkę przełożyć do miski, popieprzyć, dodać ocet, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać olejem. Odstawić na 24 godziny do lodówki,
Smacznego.
dodaje jeszcze 4 ząbki czosnku pokrojonego, cały smak on daje,polecam,no imoga być oczywiście śledzie marynowane w occie.
OdpowiedzUsuń