Myślę, że nie trzeba będzie nikogo dług przekonywać do domowego cukru waniliowego. Jego intensywny zapach, aromat jest tak przyjemny, że ten sklepowy nie może się z nim równać. Nie mówiąc już o wanilinowym cukrze, który jest wytwarzany chemicznie. Gdy raz spróbujecie takiego domowego cukru to na pewno, nie będziecie już więcej używać innego. Ja taki cukier używam do ciast jak również do herbaty czy mleka. Jest pyszny, polecam.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 2 laski wanilii
Wykonanie:
Do słoika wsypujemy cukier, laski wanilii przecinamy wzdłuż i przy pomocy noża zeskrobujemy nasiona. Nasiona dodajemy do cukru, a laskę zginamy (przecinamy) na pół i wkładamy do słoika. Słoik zakręcić, kilka razy wstrząsnąć. Po około 10 dni mamy gotowy cukier do użycia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz