Okra kiszona









Okra kiszona to mój kolejny przepis, na urozmaicenie swoich kiszonek.

Taka okra będzie pyszna jako dodatek do obiadu,

albo po prostu tak do schrupania dla witamin.








Składniki:

  • 1 kg okry
  • czosnek
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • papryczka chili 
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • 1,5 łyżki soli na 1 L wody 


Wykonanie:

Z wody i soli gotuję zalewę, odkładam by wystygła. Okre myję i nakłuwam widelcem z każdej strony.  Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu, koper, 4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i 2 papryczki chili. Wkładamy okrę, układając ją dość ciasno. Całość zalewam ostudzoną zalewa, tak by wszystko było przykryte. Każdy słoik zakręcam i odstawiam w kuchni na 4-5 dni. Po tym czasie przenoszę w chłodne miejsce.

Smacznego:)










 



2 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam, gdzie można kupić taką okre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można dostać ją w Auchan, byla również kiedyś w Lidlu.

      Usuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);