Okra kiszona to mój kolejny przepis, na urozmaicenie swoich kiszonek.
Taka okra będzie pyszna jako dodatek do obiadu,
albo po prostu tak do schrupania dla witamin.
Składniki:
- 1 kg okry
- czosnek
- koper
- korzeń chrzanu
- papryczka chili
- liść laurowy
- ziarna pieprzu
- 1,5 łyżki soli na 1 L wody
Wykonanie:
Z wody i soli gotuję zalewę, odkładam by wystygła. Okre myję i nakłuwam widelcem z każdej strony. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu, koper, 4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i 2 papryczki chili. Wkładamy okrę, układając ją dość ciasno. Całość zalewam ostudzoną zalewa, tak by wszystko było przykryte. Każdy słoik zakręcam i odstawiam w kuchni na 4-5 dni. Po tym czasie przenoszę w chłodne miejsce.
Smacznego:)
Nigdy nie jadłam, gdzie można kupić taką okre
OdpowiedzUsuńNa pewno można dostać ją w Auchan, byla również kiedyś w Lidlu.
Usuń