Strony

Kategorie

Okra kiszona









Okra kiszona to mój kolejny przepis, na urozmaicenie swoich kiszonek.

Taka okra będzie pyszna jako dodatek do obiadu,

albo po prostu tak do schrupania dla witamin.








Składniki:

  • 1 kg okry
  • czosnek
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • papryczka chili 
  • liść laurowy
  • ziarna pieprzu
  • 1,5 łyżki soli na 1 L wody 


Wykonanie:

Z wody i soli gotuję zalewę, odkładam by wystygła. Okre myję i nakłuwam widelcem z każdej strony.  Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu, koper, 4 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i 2 papryczki chili. Wkładamy okrę, układając ją dość ciasno. Całość zalewam ostudzoną zalewa, tak by wszystko było przykryte. Każdy słoik zakręcam i odstawiam w kuchni na 4-5 dni. Po tym czasie przenoszę w chłodne miejsce.

Smacznego:)










 



2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, gdzie można kupić taką okre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można dostać ją w Auchan, byla również kiedyś w Lidlu.

      Usuń