Dziś zapraszam po przepis na pyszną, sycąca paprykę
faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem.
Tym razem papryki nie piekłam, a udusiłam w wodzie.
To taka alternatywa dla pieczonych papryk faszerowanych.
Dodatkowo wykorzystałam mięso z rosołu,
które świetnie się tu sprawdziło.
Składniki:
- 6 zielonych papryk
- 650 g mięsa gotowanego(może być z rosołu)
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Papryki myję, odcinam wierzch i usuwam gniazda nasienne. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, studzę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Mięso również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i szklę cebulę z czosnkiem. Do miski przekładam kaszę, mięso, cebulę, dodaję majeranek, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam. Każdą paprykę napełniam farszem, przykrywam odciętym wierzchem papryki. Wkładam do szerokiego garnka, podlewam do połowy wodą i duszę przez około 25-30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz