Strony

Kategorie

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem









Dziś zapraszam po przepis na pyszną, sycąca paprykę

faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem.

Tym razem papryki nie piekłam, a udusiłam w wodzie. 

To taka alternatywa dla pieczonych papryk faszerowanych.

Dodatkowo wykorzystałam mięso z rosołu, 

które świetnie się tu sprawdziło.







Składniki:
  • 6 zielonych papryk
  • 650 g mięsa gotowanego(może być z rosołu)
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Papryki myję, odcinam wierzch i usuwam gniazda nasienne. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, studzę. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Mięso również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i szklę cebulę z czosnkiem. Do miski przekładam kaszę, mięso, cebulę, dodaję majeranek, zioła prowansalskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam. Każdą paprykę napełniam farszem, przykrywam odciętym wierzchem papryki. Wkładam do szerokiego garnka, podlewam do połowy wodą i duszę przez około 25-30 minut.

Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz