Dziś w roli głównej kalarepa, moje ulubione warzywo.
Zupa z kalarepy to pomysł na pyszny, aromatyczny obiad.
Jeżeli lubicie możecie zaciągnąć ją mąką lub dodać śmietany.
Naprawdę polecam jest tego warta :)
A tu zapraszam na zupę z kalarepy z ryżem.
Składniki:
- udziec z indyka
- 3 kalarepy
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 większa pietruszka
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wkładamy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy 2,5 L wody. Gotujemy przez godzinę. Marchewkę, pietruszkę i kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogni. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Mięso obrać i wrzucić do zupy. Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz