Zupa z kalarepą i ryżem










Dziś zapraszam na pyszną, szybką i aromatyczną zupę z oberibą (kalarepą). 

Wy możecie dodać do niej również liście kalarepy, wtedy zupa będzie jeszcze 

bardziej aromatyczna. Ja nie dodałam bo moja była niestety kupiona bez liści. 

Zupę przygotowałam z ryżem przez co wyszła bardzo sycąca, polecam :)







Składniki:

  • 2 L bulionu
  • 2 marchewki
  • 3 średnie kalarepy
  • 2/3 szklanki ryżu
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • masło/olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Marchewkę i kalarepę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę z kalarepą, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującej się zupy wsypać ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu. Śmietanę zahartować (do kubka z śmietaną wlać odrobinę wywary, wymieszać dokładnie) wlać do zupy. Na koniec całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);