Spaghetti Carbonara










Przepisów na Spaghetti Carbonara można znaleźć wiele. Jedne są na jajkach inne 

na śmietanie, a jeszcze inne na jednym i drugi. Moje właśnie jest i na jajkach i 

na śmietanie, bo takie lubię najbardziej. Tak więc zapraszam po przepis na 

szybkie, proste i bardzo smaczne danie z kuchni włoskiej.







Składniki:
  • 350 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g ser parmezan
  • oliwa/olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do boczku, chwilę razem podsmażyć. Śmietanę przelać do miski, wbić jajka, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do garnka z boczkiem dodać gorący makaron, wymieszać. Następnie wlewamy powoli masę jajeczną cały czas mieszając, aż wszystkie składniki razem się połączą. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. 











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);