To mój ulubiony przepis na sernik.
Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię.
Do tego jest bardzo prosty i szybki do
zrobienia. A tu zapraszam na Sernik królewski
Składniki:
ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
- 1 kg twarogu
- 450 ml mleka
- 2 budynie
- 1/2 szklanki oleju
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
dodatkowo
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, jajka i posiekane masło. Zagnieść ciasto, podzielić 21. Owinąć folią i schować na 1 godz. do lodówki.
Po tym czasie większy kawałek rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i podpiec przez 15 minut.
Twaróg zmielić dwukrotnie. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkami. Wsypać budyń, wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mleko, a na sam koniec wlać olej.
Na podpieczony spód wlać masę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Sernik cudownie ci się upiekł
OdpowiedzUsuńŚliczny serniczek.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, sernik wyszedl idealny.
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńDziękuję spróbuję upiec serniczek na Święta Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńProszę 🙂
Usuń