Jako że mam bardzo dużo czerwonej papryki stożkowej to musiałam z niej
coś zrobić. Padło na faszerowaną, a jako że niedawno była z mięsem i
ryżem, tak więc dziś była wersja wegetariańska. Pyszna, sycąca po
brzegi wypełniona kaszą kuskus i warzywami.
Składniki:
- 7-8 czerwonych stożkowych papryk
- 2/3 szklanki kaszy kuskus
- 3 marchewki
- 2/3 szklanki bulionu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z marchewka, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kasze wsypać do miski, zalać bulionem, odłożyć. Do wystudzonej kaszy dodać marchewkę z cebulę, natkę pietruszki, doprawić do smaku sola i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Papryki umyć (możecie użyć dowolną paprykę) odciąć górną część i wyciąć gniazda nasienne. Każdą paprykę nadziewamy farszem i przykrywamy odciętą górną częścią. Gotowe papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy przez 25-30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz