Papryka faszerowana kuskusem i warzywami







Jako że mam bardzo dużo czerwonej papryki stożkowej to musiałam z niej 

coś zrobić. Padło na faszerowaną, a jako że niedawno była z mięsem i 

ryżem, tak więc dziś była wersja wegetariańska. Pyszna, sycąca po 

brzegi wypełniona kaszą kuskus i warzywami.






Składniki:
  • 7-8 czerwonych stożkowych papryk
  • 2/3 szklanki kaszy kuskus
  • 3 marchewki
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z marchewka, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kasze wsypać do miski, zalać bulionem, odłożyć. Do wystudzonej kaszy dodać marchewkę z cebulę, natkę pietruszki, doprawić do smaku sola i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Papryki umyć (możecie użyć dowolną paprykę) odciąć górną część i wyciąć gniazda nasienne. Każdą paprykę nadziewamy farszem i przykrywamy odciętą górną częścią. Gotowe papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy przez 25-30 minut. Smacznego!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);