Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pęczka koperku
- 1 kajzerka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem. Dodać połowę przesmażonej cebuli, jajko, przyprawić. Dokładnie mieszamy naszą masę. Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mącę. Do garnka z warzywami dodajemy pozostałą cebule i wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
Pulpety podałam z makaronem razowym.
Pulpety podałam z makaronem razowym.
Wspaniałe, i wyglądają dość lekko :)
OdpowiedzUsuńProste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/