Składniki:
- 1 kurczak (mój miał 1,70 kg)
- 1/3 szklanki ryżu
- 1/4 główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- słodka oraz ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę podsmażyć, dodać pozostałe warzywa, chwilę potrzymać jeszcze na ogniu, dolać 1/3 szklankę wody i dusić, aż woda odparuje. Na koniec dodać czosnek (2 szt) przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić kurczaka. Zaszyć lub spiąć skórę wykałaczkami tak, aby nam nie wypłynął farsz. Gotowego kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz