Chłopski garnek to potrawa jednogarnkowa,
która jest bardzo aromatyczna i pożywna.
Ponadto jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.
Takie danie jest idealne na chłodne jesienne dni.
Polecam :)
Składniki:
- 800 gram łopatki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 ziemniaków
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia
- słodka, ostra papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykami, solą oraz oprószyć mąką. Cebulę pokroić w półksiężyce, papryki w plasterki. Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso. Następnie dodać cebulę, gdy lekko się zeszkli dodać papryki. Całość chwilę przesmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1 L wody i zagotować. Dusić ok 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchewkę oraz pomidory. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gotować jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
pycha! wyszla super :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😃
Usuń