To już chyba ostatnie przetwory w tym roku, spiżarka została już wypełniona po
same brzegi. Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.
same brzegi. Tym razem w słoikach zamknęłam białą kapustę z burakami.
Taka sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu w czasie zimy.
Składniki:
- 2 kg kapusty
- 1 kg buraków
- 3 cebule
zalewa
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 6%
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć, cebulę i butaki obrać. Kapustę poszatkować, buraki zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Szystkie składniki na zalewę zagotować. Następnie dodać kapustę, buraki i cebulę. Całość dusić przez 15 minut. Po tym czasie nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy. Na dno garnka dużego garnka dajemy ściereczkę. Następnie wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzujemy ( gotujemy) przez 20 minut.
Moja żona robi tą sałatkę już od trzech lat. Jest w smaku przewspaniała, a najlepsza do obiadu jako przystawka.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
Usuń