Kapuśniak to jedna z tych zup co bardzo lubię, pewnie dlatego że uwielbiam kapustę
kiszoną. Zupa jest aromatyczna, syta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na
tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to
śmiało możecie dodać zasmażkę.
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek/kości
- 500 g kapusty kiszonej
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1/2 peczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie,
kminek i zalewamy wodą ok 2,5 L zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie obieramy, myjemy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z garnka, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz