Pomidorowa z makaronem











Pomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po 

rosole. Uwielbiana przez dzieci jak i dorosłych. Najlepsza oczywiście z

 świeżych pomidorów, chociaż powiem że z koncentratem pomidorowym

też może być całkiem dobra. Polecam





Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • cukier
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • makaron


Wykonanie:

Mięso myję i wkładam do garnka. Warzywa obieram, wkładam do garnka z mięsem, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i lekko solę. Wlewam ok 2,5 L wody i gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Śmietanę mieszam z niewielką ilością zupy, i wlewam do garnka, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem  Podaję z makaronem i natką pietruszki. 



Smacznego!

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);